22 Ocak 2011 Cumartesi

Mutfak Terimleri : Mirpua (Mire Poix)

      Özellikle kendi mutfağımıza baktığımda gördüğüm bir sorun var.Bütün yemeklerimiz aynı temelde pişmekte.Soğan ve kıyma kavrulur daha sonra domates rendesi eklenir ve ne yemeği yapılacaksa içine o yiyecek eklenir ve pişirilir.
      Bazı başka bloglarda gördüğüm, 
 -- Kıymayla soğanı kavurun;
  - Ispanak ekleyin, ıspanak yemeği olsun,
  - Fasulye ekleyin, fasule yemeği olsun,
  - Karnabahar ekleyin, karnabahar yemeği olsun şeklindeki söylemlere sadece gülmekle yetiniyorum.



       Kıyma ve soğan baskın bir tat olduğu için bu karışımı kullandığınız her yemek neredeyse aynı tada sahip olaaktır.Oysa ki her yemeğe kıyma koymak yerine başka sebzelerle de çeşnilendirebilirsiniz.Aklınıza gelen her türlü sebzeyle çeşitli kombinasyonlar yaratabileceğiniz gibi, ben bunların en temel versiyonu ve en kolayı olan Mirpua karışımını sizlere göstermek istiyorum.

         Neredeyse yaptığınız her yemeğe kullanabileceğiniz standart oranlara sahip olan bu karışımda 250gr havuç, 250gr soğan ve 250gr kereviz kullanarak mükemmel bir lezzete ulaşmanız mümkündür.Bu karışımı ister  yemekten önce soteleyerek isterseniz de sadece yemekle birlikte pişirerek kullanmanız sizi iyi sonuçlara götürecektir.    

2 yorum: