16 Ocak 2011 Pazar

Pişirme Teknikleri : Soteleme


        Sotelemek özellikle büyük mutfakların vazgeçilmezidir.Aslında birçoğumuz sotelemek deyince aklımıza direk tavalar gelmekte.Tavalar tabiki sote tekniğinin uygulandığı en kullanışlı mutfak gereçleri arasında ancak bu işlemi bi tencereyle de yapmamız mümkündür.Fakat günümüzde artık otel ve büyük restaurantların mutfaklarına baktığımızda, mutfaktaki tava sayısı tencere sayısından oldukça fazla.Bunun sebebini çok fazla düşünmeye gerek yok aslında.Her bir müşterinin isteğine göre sos veya tava yemeklerini yapmak için tencere kullanmak işlerin çok daha yavaş ilerlemesine sebep olurdu.Bu mutfaklara baktığınızda personel sayısının da bir hayli fazla olduğunu göreceksiniz. Sonuçta o tavaların sallanması gerek :)

       Soteleme tekniğine gelecek olursak bu terim aslında Fransızca kökenlidir. (sauté) İngilizler genelde bu teknik için "shallow frying" diyorlar.Az yağda kızartmak anlamına gelmektedir ve teknik olarak aynı şeyi ifade eder.
      
      Sotelemek aslında çok basit bir işlemdir fakat tüm emeğinizi çöpe atmanızı gerektirebilecek bir kaç ufak noktası vardır.Bir tavada az bir miktar yağı iyice kızdırıp pişirilecek yiyecekler içine konup kızgın tavada çok kısa bir zamanda pişirilir.Fakat bu işlemi yaparken birincisi kesinlikle yüksek ısıya dayanıklı yağ kullanmanız gerekmektedir.Aksi halde yemeğiniz yanık yağ kokusuna bulanıcaktır.İkincisi pişireceğiniz yiyecekleri her biri eşite yakın olacak şekilde ve küçük parçalar halinde kesin.

     Kesilen parçaların eşit boyutlarda olması aynı sürede pişmelerini, küçük parçalar halinde olması da kısa sürede iyi pişmelerini sağlayacaktır.
  
    Her şeyi doğru uygulayıp sık sık karıştırarak sotelediğiniz yiyeceklerin etrafı kısa sürede dağlanıp sularını içlerinde tuttukları için mükemmel lezzete ulaşacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder